Amikor a futball legyőzte a háborút

Trollfoci

Mire a falevelek lehullanak, katonáink visszatérnek - hangzott II. Vilmos császár híres mondata az első világháború kirobbanáskor. 1914 decemberében mégis tízezrek rekedtek a frontvonalakon. Ypres körzetében szenteste, azaz pontosabban éjfél után a német csapatok díszíteni kezdték a lövészárkokat, és énekelni a Stille Nacht-ot, nem sokkal később az angolok csatlakoztak az ünnepi hangulathoz, majd megtörtént az, amire kevesen számítottak: a Royal Welsh Fusiliers és a 134. Szász Gyalogezred katonái párbeszédbe kezdtek egymással. De a front más pontjain is akadt hasonló példa.

Rögtönzött futballmeccs

Pedig sokáig úgy tűnt, hogy a front karácsonya olyan lesz, mint a világháború bármely másik napja, ugyanisXV. Benedek pápa fegyverszüneti felhívását a szemben álló katonai tömbök egyhangúan utasították el, a hadviselő országok nőegyletei által küldött levelek pedig szintén nem mozdították előre a béke ügyét. A legfelső katonai vezetők még december 24-én is ragaszkodtak a szigorú hadi fegyelem fenntartásához. A fegyelem azonban pillanatok alatt eloszlott…

Ahogy a felkelő nap első sugarai megvilágították a frontvonalat, a katonák előmerészkedtek az árkokból és az úgynevezett semleges zóna felé közeledtek, ahol nemcsak megajándékozták egymást: szivart, édességet, sonkát, kenyeret, gombokat és más apróságokat csereberéltek, közösen énekeltek, de, egyes helyeken mégfutballmeccset is szerveztek a ”senki földjén”. De volt olyan eset is, amikor az ellenség soraiból származó lelkész-teológus segített eltemetni az angol katonát.

A „frontbarátkozás” híre hamar eljutott a főhadiszállásra, ahol Sir John French és Sir Horace Smith Dorrien, a két brit parancsnok azonnal elrendelte, hogy az eset nem ismétlődhet meg. A német lapok szintén elítélték a dolgot, és kihirdették, a jövőben súlyos büntetésre számíthat az, akit ilyesmin kapnak.

Spontán béke

Ezzel együtt a fegyverszünet időtartama sem bizonyult egységesnek: egyes helyeken csak december 25-ére vonatkozott, míg máshol akár újév napjáig is kitartott. Egy dolog viszont mégis közös volt ezekben akarácsonyi ünnepségekben, tudniillik, hogy a fegyvernyugvás és a frontbarátkozás teljesen spontán módon zajlott le, egy csipetnyi szeretetet és emberséget hozva az öt hónapja egymást gyilkoló katonák közé.

forrás: csaladhalo.hu

http://trollfoci.blogstar.hu/./pages/trollfoci/contents/blog/23387/pics/14511387397239498_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?