TERROR? PÉLDÁTLAN BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK AZ EB-N?

Trollfoci

"- Ha nem a saját neved szerepel a jegyen, vagy ha nem azzal mész be, aki igényelte őket, akkor ne is indulj ki az EB-re, mert nem fognak beengedni a stadionokba!"

Ezzel riogatta a szövetségtől kezdve, az UEFA-n keresztül mindenki a kiutazó magyar szurkolókat, a terrorfenyegetettség miatt. Példátlan biztonsági intézkedéseget ígértek. Nem tudjuk, de azt igen, hogy Budapestről és Mosonmagyaróvárról indulva, először az osztrák-magyar meccs előtt láttunk rendőrt, az odáig vezető majd kétezer kilométeren egyet sem. Sem a határon, ahol szigorított beléptetést mondtak, sem az autópályákon, sem a pihenőhelyeken, ahol az addig pár városon végigsöprő, meg jó pár arcot szétverő ruszkik vásárolgattak közösen angol barátaikkal egy shop-ban, -a szigetországiak szerencséjére- eléggé békésen. Semmi nem utalt arra, hogy itt Európa Bajnokságot rendeznek. Jó, meglehet, hogy a titkosszolgálatok végzik a dolgukat, de mondjuk a kiutazó családok miatt, pár középsulis rendőrt kitehettek volna, nyakik beöltöztetve pár utcasarokra, hogy legalább biztonsági komfortzóna meglegyen. Hozzátennénk, hogy francia rendőrök, akikkel találkoztunk utána mind nagyon kedves és segítőkész volt, ráadásul 90%-uk kitűnően beszélt angolul.

Stadionba beléptetés = vicc kategória!

Bordeaux: Ahogy egyik barátunk fogalmazott, ebbe a stadionba, ha valaki akar, akkor egy egész kamiont becsempészhetett volna. Semmit sem néztek, ellenőriztek. Természetesen más neve szerepelt a bilétán, amivel bejutottunk és itt is hatalmas profizmussal találkoztunk: Az első "ellenőrzőpont" mindösszesen annyi volt, hogy egy kislány pink színű filctollal egy pöttyöt helyezett a belépőnkre és mehettünk is tovább. Csomag, ruházatátvizsgálás hatalmas nulla.

Marseille: a városhoz illő totálisan kaotikus beléptetés, mindenki egymás hegyén-hátán. Annyira viszont kínosan ügyeltek, hogy másik szektorba ne tudjon átmászni az ember. Mindenki a magyar táborba szeretett volna lenni, ami teljesen érthető is. Iszonyatosan nagy a stadion, nem is értjük, hogy miért nem tudtak valamiféle megoldást találni a szervezők erre a problémára, így hát sok ember összeverődött a szektor két oldalán és uccu neki a kerítésnek. Aki átjut, az átjut, aki nem az nem!-jeligével másztuk többek között mi is a szektorokat elválasztó kordont, a biztonságiak legnagyobb meglepetésére.

Lyon: totális vicckategória, hogy egyrészt hagyják megsülni az embert a kánikulában, nyilván most is a családokra, esetleg a hölgyekre gondolunk, másrészt itt is ez a pink színű tollal jelölgető önkéntesek... Beléptetés a stadionba nevetséges. Alig nézik át az embert, jobbra pillantva az önkéntes teszi fel a kezét és sűrűn kér bocsánatot egy magyar szurkolótól és taperolás nélkül engedi be. Kérdezem is a honfitárs kollégát, hogy: "-Ki a geci vagy te, hogy így beszart tőled? - Szabadságon lévő magyar rendőr! Életem túráján vagyok, ez meglátta az igazolványomat véletlenül, aztán azt hitte, hogy kb a francia belügyminiszter vagyok..."

Leleményes a magyar! Van, aki jegy nélkül jut be a stadionba, még a csipogó kapu sem jelent akadályt, hisz simán átugorja mindenki. Van, aki az izland-magyar meccsjeggyel jön be és akad olyan is, aki a stadion előtt osztogatott szórólappal jut át a biztonsági embereken és foglalta el helyét egy szektorban. A kedvenc történetünk mégis csak egy Franciaországban élő magyar srácról szól, aki reggel gyanútlanul elindult reggeli baguett-et vásárolni, abszolút nem érdekelte a foci, de belefutva pár jókedvű honfitársba, néhány kupica hazaiba, néhány órán belül már jegy és minden nélkül énekelte a Himnuszt a magyar táborral...

Toulouse-ról annyit, hogy az volt az ember érzése, mintha 10 perccel a meccs előtt szóltak volna nekik, hogy bizony egy Európa Bajnoki nyolcaddöntőt fognak játszani ebben a városban...

Bónusz: barátaink ezzel a jeggyel jutottak be egy EB-re... 

http://trollfoci.blogstar.hu/./pages/trollfoci/contents/blog/28274/pics/14671830136033872_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?