AZ OLIMPIA SZTÁRJA VOLT

Trollfoci

"Emlékeztek még erre a névre: Eric az angolna. Minden idők leggyengébb olimpiai úszója, aki csaknem belefulladt a mdencébe.

Eric Moussambani Malonga egyenlítői-guineai úszó. Beceneve „Eric az angolna” a médián keresztül vált ismertté Craig Lord londoni The Times-ban írt újságcikke nyomán.

A legutolsó előfutamban állt rajthoz két nigériai úszóval. A két nigériai fiú kiugrott, ezért őket kizárták a versenyből. Eric egyedül úszta le a 100 méteres távot, így automatikusan ő nyerte az előfutamot. 
Míg Pieter van den Hoogenband 48,30 másodperces idővel nyerte az aranyérmet, Moussambani több mint ennek kétszerese alatt (1:52,72) ért célba a szurkolók biztatása közepette. Még a 200 méteres világcsúcson is túlcsúszott.
„Az utolsó 15 méter volt nagyon nehéz”, számolt be utólag. Érthető, csaknem belefulladt.

Moussambani az olimpia előtt soha nem látott 50 méter hosszú olimpiai méretű medencét. Csak az olimpia előtt nyolc hónappal kezdett el úszni, és egy malaboi tóban gyakorolt.
Ennek ellenére beállította a saját egyéni és az egyenlítői-guineai nemzeti rekordot is.

Moussambani a minimális kvalifikációs követelmények teljesítése nélkül, olyan szabad kártyával nyert olimpiai részvételi jogot, mellyel a drága képzési lehetőségekkel nem rendelkező fejlődő országokat támogatják.

Moussambanitól a 2004-es olimpián való indulást vízumproblémák miatt megtagadták, pedig az előző négy évben hatalmasat fejlődött és egyéni legjobb idejét 57 másodperc alá szorította. 2012-ben kinevezték az egyenlítői-guineai olimpiai úszócsapat edzőjének.
Fenn maradt úszásáról a felvétel, amely nem került adásba, de rögzítették Knézy Jenő felejthetettlen kommentárjával. Mivel ez nem élő adás volt, a kollégáival folytatott beszélgetését hallani."

forrás: Toochee

http://trollfoci.blogstar.hu/./pages/trollfoci/contents/blog/29439/pics/14711786578824851_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?