Álmomban az Európa bajnokságon jártam…

Trollfoci

Álmomban az Európa Bajnokságon jártam…

Nyár volt. Az az igazi "felgyulladok, kiégek, megfulladok" nyár. Tűzforró. Mégsem éltem meg olyan nehéz lelkülettel mint az elmúlt években. Nem éreztem akut aggodalmat a globális felmelegedés veszélyes következményei végett. Na ja. A nyarakat mostanság hellyel-közzel végigdolgoztam. De ezúttal nem. Most hosszabbra nyúlt a pauza. Most ugyanis…Párizsban jártam.

Csúszott a torkomon a jéghideg Münsterbräu miközben árnyékot keresve egy park padján vertem tanyát. Nézegettem a járókelőket. Meggypiros mezekben sok-sok hazánkfia. Magyar napok a McDonalds-ban…? Na nem. Ne csináljunk viccet ezekből a történelmi napokból. Mindannyian okkal voltunk ott. Jelenésünk volt a világ labdarúgó elitjének terített asztalánál. Nem bántuk hogy egészen kicsi vagy egészen mély tányér kerül-e elénk. Nekünk az egész egy nagy desszert volt. Szelet a tortából melyért három évtizede siránkoztunk. Nem sütötték meg nekünk. De most…most megsütöttük végre magunknak.

Ültem és bambultam magam elé. Néztem ezeket a francia lányokat. Sophie Marceau kései utódjait. De minek? Jó oké egyik-másik azért kilógott a „tizenkettőegytucat” kasztból. Na de tudvalevő: a magyar lányok a legszebbek. Meg a magyar gólok. Bontottam hát egy Münsterbräut és vettem egy France Football magazint. Mit írnak na mit írnak rólunk keressük keressük…itt is van. Szalai kezd a németek ellen. Hmmm…na jó hát mégiscsak ott kispadozik a colos. Ismeri a nyelvet. Legalább kiválóan tudja majd őket presszionálni verbálisan. Az sem kevés. És amúgy is: sok-sok év után első Eb csoportmeccsünkre készülünk. Kezdhetne akár Pintér Attila ékben, Torghelle söprögetőben, Plókai Attila a kapuban. Kit érdekel?

Közben francia fiatalokkal szólalkoztunk össze az élcelődés szintjén. Keserű a szőlő. Tegnap elbuktak a románok elleni testvérháborúban… Mindenesetre miután barátommal összenéztünk egy „Kik ezek te?” felkiáltással gyorsan elmagyaráztuk nekik hogy mit csináljanak Benzemával meg Trianonnal aztán továbbálltunk. Nem értünk mi erre rá.

Párizsban jártam és sietős lett. Nem volt rutinom az Eb-k tekintetében. Honnan is lett volna ezen a 93.000 négyzetkilométeren már elnézést. Szóval ki tudja milyen hosszú lesz a beléptetés. Gyerünk. Buszra fel, ezer matrica kiragaszt, buszról le. Eiffel-torony, Champs-Elysees, Disneyland. Mindent megnézek. Majd. Egyszer. De ez most focimennyország, futballünnep, stadiontúra.

Műanyag széken toporogtam. Ismerős dallam csalt könnycseppet szemem sarkába. Libabőrös lettem. A Himnusz első taktusai... Rengeteg a magyar. Csepel, Debrecen, Eger, Vác, Zalaegerszeg…mindenhonnan, több ezren, a lelátón. A pályán pedig tizenegyen. Köztük a rangidős Király Gabi. A pizsamás kapus. Túl a negyvenen. Én száznegyvennek is éreztem magam a pótselejtezőn a norvég Helland fejesénél. De hol van az már. Sípszó harsan. Ne szólj hozzám. Ne zavarj. Kezdünk. Kezdődik a tánc. Tizenegy meggypiros mezes népitánca a zöld gyepen.

Álmomban Párizsban jártam… És ha jövő nyáron újra ott járnék, kérlek ne szóljatok hozzám, kérlek ne zavarjatok! Ne ébresszetek fel!

(Vito1899)

Részvétünket fejezzük ki a tegnapi események kapcsán a hozzátartozóknak.

https://trollfoci.blogstar.hu/./pages/trollfoci/contents/blog/22349/pics/14474912566843785_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?