Ha gólt kapsz: MEGHALSZ!!!

Trollfoci

Az 1974-es világbajnokság legérdekesebb résztvevője már azzal történelmet írt, hogy kijutott az NSZK-ban rendezett tornára. A Kongói Demokratikus Köztársaság első fekete afrikai csapatként, még Zaire néven vett részt a vébén, miután megnyerte az Afrika-kupát. 36 évvel ezelőtt ez már jelentett némi rangot, de senki nem várta Zairétől, hogy meglepetést okoz a világ legjobbjai között. 

Az országban uralkodó diktátor, Mobutu Sese Seko elnök is jelezte, meg tudja bocsátani, ha Zaire nem nyeri meg egyből a világbajnokságot, de arra nyomatékosan felhívta játékosai figyelmét, hogy ne merészeljenek szégyent hozni a büszke népre.

Az első meccsüket becsületesen lehozták a leopárdok, csak kettő-nullra veszítettek a skótok ellen, de Jugoszlávia ellen örülhettek, hogy kilenccel megúszták – de még ez is rekordméretű verést jelentett a VB-k történetében. Mobutu bepöccent, úgy döntött maga veszi kézbe a dolgokat és iziben a helyszínre utazott. A taktikai utasítása tisztán érthető és világos volt. Ha három gólnál többet vagy annál nagyobb vereséget szenvednek az utolsó meccsen, akkor kivégezteti a csapatot, Na, kivel nem akar ilyenkor találkozni az ember az öltözőfolyosón? Ott a pont, a brazilokkal. 

Szóval, a harmadik csoportmeccsen a világbajnoki címvédő Brazília következett, Jairzinhóval, Rivelinóval, Ademirrel. A gelsenkircheni Parkstadionban senkinek fogalma nem volt róla, mi történik valójában a pályán, csak azt látták, hogy a 12. percben bent volt az első. Még belefér, ráadásul egészen jól is védekezik Zaire. Aztán a 66. percben jön a második, 12 perccel a vége előtt pedig bent van a harmadik is.

A zairei játékosok hiába védekeztük úgy, ahogy illik, amikor a futball történetében először és utoljára valóban az életük múlt a mérkőzésen. Minden lövésbe hárman dobták magukat, a felszabadítások a stadion parkolójában kötöttek ki, mégis ott tartottak a 78. percben, hogy ha még egy gólt kapnak, a heroikus erőfeszítések semmibe vesznek – velük együtt.

Ekkor történt az a jelenet, amire biztosan nagyon sokan emlékeznek (a szurkolók a vébék történetének 14. legnagyszerűbb pillanatának választották): egy kapuval szemben megítélt brazil szabadrúgásnál az egyik zairei játékosból, Mwepu Ilungából kiszabadult a feszültség:

Akkor persze mindenki nevetett rajta, és arról beszélt, még a szabályokat sem ismerik az afrikaiak, pedig egyáltalán nem erről volt szó, hiszen Afrika bajnoka volt éppen Zaire.

A játékosok mindenesetre megőrizték a 3-0-s vereséget, és elkerülték az azonnali retorziókkal fenyegető negyedik gólt. Hogy mi lett velük a vébé után, arról semmit nem tudni, de ha létezik bravúr, ami egy 0-3-as meccshez köthető, az övék biztosan az.

(Forrás: index.hu, nst.blog.hu)

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?