ISTEN VELED PUSKÁS STADION!

Trollfoci

"Néhány mondatnak indult, aztán ez lett belőle... Egy teljesen személyes, nem is annyira vélemény, inkább csak gondolatok, amik megfogalmazódtak bennem most, hogy bontják a Népstadiont. Élmények, emlékek, mindenkinek más, nekem ez a történetem "a Puskással".

2016 márciusa.

Nem egy búcsúmeccsnek kikiálltott találkozó és "Bontják a Puskást" szalagcím után most valóban elérkezett a pillanat. Szépen csendben, mindenféle csinnadratta nélkül, néhány neten szállingózó fotónak köszönhetően tudatosult ma bennem, hogy most már tényleg bontják a Népstadiont. A Puskás Ferenc Stadiont. A Nemzeti Csapat otthonát. Halomban a székek, feltúrva a régi rekortán, darabjaiban a lelátó... Bontják ezt a hatalmas betonteknőt, ami már akkor is omladozott, amikor én alig 14 éves múltam és kimentem az első válogatott meccsemre. Édesapámmal és már az akkor is egyik legjobb barátommal, Bencével.

2002 augusztusában, sosem felejtem el, magyar-spanyol, a mostaniak közül Gera és Király is játszottak, Dragi, Gyepes a védelemben, elől Tököli, középen Lisztes, igazi Fradista válogatott volt ez, ami végül Miriuta góljával mentette döntetlenre a Raúllal, Casillasszal, Puyollal, Xavival felálló spanyolok elleni meccset. Barátságos meccs, ma már csak legyintetnénk egy ilyen bulidöntetlenre, de ez engem ott akkor nem érdekelt. Végre kint lehettem, a helyszínen, a II-es vagy III-as szektorban ültünk és testközelből láthattam "a nagyokat". A meccs előtt körbevitték a futópályán Puskás Öcsi bácsit. Nem véletlenül, hiszen ebben az évben, Öcsi bácsi születésnapján lett a Népstadionból Puskás Ferenc Stadion és ezen a nyári meccsen köszöntötték a legendás névadót.

Számomra innen indult "a Puskás és én” közös történet.

Ezt még közel 50 meccs követte a Puskásban. Számtalan válogatott meccs, barátságos, selejtező és még több Fradi bajnoki, "fantasztikus" téli hidegben lejátszott 200 nézős Ligakupák és valóban eufórikus, 22.000-es, nyári hőségben lejátszott Derby. Volt itt minden... Fent a magasban, a karéjon a brazilok ellen, a fehér rácshoz tapadva az U-szektorban a lengyelek ellen, a „szembelelátón” a brazilok edzésén, aztán tíz évvel később a játékos kijáróban, a gyepen, de legtöbbször az O-N szektorok előtt a rekortánon állva Fradi meccsen...

De ahol ennél is többször voltam az a T-szektor. Eleinte gimis barátokkal, aztán új barátságokat kötve a Carpathian Brigade-del. Felejthetetlen pillanatokat adott nekem ez az aréna, amibe a "remek" akusztikának köszönhetően 30.000 néző alatt csak a Fradi Tábor tudott életet vinni... Volt sok rossz momentum is, Zlatan és a 90. perc utáni vereséget jelentő gólok, Lőw Zsolti zseniális öngól passza, amit a kapu mögött állva fel sem fogtunk, hogyan került a walesi Earnshaw elé... Már csak azt láttuk, hogy gól. Aztán persze voltak meghatározó és pozitív élmények is, a világbajnok brazilok vendégjátéka, az olaszok elleni 3-1-es siker, ami szintén bulimeccs volt, de Gera labdaszerzése Cannavaro ellen, akkor is örök emlék. Aztán a CB-nek köszönhetően elképesztő hangulat a portugálok ellen, még zseniálisabb a svédek ellen, amikor végre mi nevettünk a végén. Albánia, Izland, San Marino, ide jöttek a kicsik is kitömetni magukat. És persze a Fradi meccsek! Az itt lejátszott 2000-es évekbeli UEFA kupa meccsek nekem még sajnos kimaradtak, de kárpótolt az itt albérletben eltöltött másfél szezon, az emlékezetes koreók, hidegrázós hangulat, 1996 óta magyar bajnokin nem látott nézőszám, pyro és füsttenger, hanggránátok és mindent elsöprő szurkolás. Amikor robbant a dal és körbevett az atmoszféra, bármerre fordultam… Ligakupán volt szerencsém labdaszedőnek is lenni, a lilák elleni Magyar Kupa meccsen pedig nagy füttykoncertet kiváltani a vendégszektorból. Pedig esküszöm nem provokáltam őket.

Számtalan Verseny utcai hangolódás, megannyi gólöröm és egymás nyakába borulás, ezernyi filmre vett perc, pillanat, élmény és történelem. Székházban, alagsorban, a pályán és persze a legfontosabb helyen, a lelátón…

Az utolsó meccsem egy semmilyen szempontból sem kellemes emlékű Fiume - gúnynevén HNK Rijeka - elleni Európa Liga selejtező mérkőzés volt, a pálya mellett eltöltve, dolgozva. 2014 július 24-ét írtunk, kellemes nyári meleg volt, de a hangulat már közel sem volt olyan, mint ami miatt beleszerettem anno ebbe a miliőbe. Ott, akkor még nem számoltam utána, hogy hány évet takar ez az „anno”. Most megtettem. 12 év.

12 év telt el az első és az utolsó Puskás Ferenc Stadionban eltöltött óráim között. Van egy közös is a két időpontban. Gera Zoli. A játékos, aki az első és az utolsó meccsemen is pályára lépett, akkor a magyar válogatottban 46 percet a spanyolok ellen, a Fiume ellen pedig 61 percet töltött a pályán a Fradi színeiben.

Hat évtized után azonban hamarosan végleg eltűnik a fenti emlékeknek helyet adó aréna. Ki tudja hány százezer, millió ember fordult meg ennyi év alatt a stadion falai, lelátói között. Játékosok, vezetők, énekesek, színészek, sztárok és kisemberek, szurkolók, polgárok, munkások tömegei. Ahány ember, annyi emlék. Mindenkinek mást jelent ez a stadion. Egy Zalaegerszeg szurkolónak a Manchester-verést, Phil Nevillnek Szamosi Tamást, Hajdú B. Istvánnak „a goooáult”, lokistáknak a BL-t, a liláknak az elveszített bajnoki címet (hahaha..) és sorolhatnánk a végtelenségig, de biztos, hogy nehéz olyan magyar, focit szerető embert találni, akit legalább egyetlen emlék – legyen az jó vagy rossz - nem köt a Népstadionhoz.

A hatalmas, meredeken égbenyúló, jellegzetes külső szerkezet, a metróból kilépve azonnal szembetűnő óriási kandeláberek, a lépcsősorok, kapunyitás után hamar beérve a frissen nyírt fű illata, a melegíteni kiérkező játékosok köszöntése, a győztes meccsek utáni "Gyertek ide!" rigmus és a körbepacsizások... Felnőttként is a gyermeki vágy, hogy hátha a kedvenc hozzám is odajön...

Népstadion. Puskás Ferenc Stadion. Az élő történelem. Apunak még magyar-angol 7-1 és Európa bajnok magyar kosárlabda válogatott, nekem meg… hát nekem többek között a fenti élmények jutottak Millió ember, millió tonna beton és millió emlék. A Puskásék által is épített stadion eltűnik, ezzel és az évek múlásával az emlékeink talán megkopnak, de az érzés sosem múlik, apáink, nagyapáink és a mi élményeink megmaradnak. Az új stadionban pedig talán tovább gyarapodnak. A fiamnak már az lesz a válogatott, a magyar foci otthona. Én pedig csak bízni tudok abban, hogy neki még több és még szebb életre szóló élményt fog adni az új aréna, mint a mi generációnknak.

Szép volt fiúk, szép volt Népstadion, szép volt Puskás Ferenc Stadion!"

luckystriker1899prod írása/

https://trollfoci.blogstar.hu/./pages/trollfoci/contents/blog/25591/pics/14570737215833884_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?