Katinka csak a szívünket tölti meg, a Körutat nem

Trollfoci

Csend volt tegnap a körúton – legalábbis a szokásos forgalmi zajon kívül nem hallhattunk semmi különöset. És, hogy ez miért érdekes, miért említésre méltó? Nos azért, mert éppenséggel lett volna ok a hangoskodásra, ünneplésre vasárnap. Méghozzá bőven lett volna, hiszen előbb Szász Emese vívta ki, szó szerint, első aranyérmünket az olimpián, majd Hosszú Katinka fojtotta bele a medencébe a 400 méteres női vegyes világrekordját és lett olimpiai bajnok.

Szenzációs, könnyfakasztó sikerek, ám a körút csendes maradt. Nem volt vonulás, skandálás, hajrázás, éljenzés. Nem úgy, mint pár hete, amikor fociválogatottunk állt helyt, várakozáson felül a francia rendezésű EB-n. Akkor még a gólra törő játékunk miatt végül súlyos, Belgium elleni vereség után is tömegek éltették labdarúgóinkat.

Ehelyütt nem tudjuk, és nem is akarjuk megítélni, hogy ez a jelenség, illetve a jelenség hiánya jó, vagy rossz-e, inkább a miértet keressük. A miértjét annak, hogy egy alapvetően futball-ellenes hangulatban, miért mégis a foci az, ami ünneplő tömeggé képes változtatni sok különálló egyént? Amikor a közvélemény úgy gondolja, hogy túl sok támogatást kap a futball, amely helyett inkább más, sikeres sportokat kellene pénzelnie az államnak, és ezek a sikersportágak révbe érnek a világ legnagyobb sporteseményén, akkor mégis hol vannak az ünneplők?

Rejtély. Ahogy annak oka is, hogy a mélyponton lévő magyar klubfutball már-már legendásan alacsony nézőszámai, még mindig magasnak mondhatók az összes sportágat tekintve.

Talán beleszoktunk az olimpiai aranyakba? Talán megszoktuk, hogy jó úszónk, vívónk, kajak-kenusunk, kalapácsvetőnk szinte mindig van, focisikerünk viszont csak pár évtizedente egy-kettő?

Vagy az ok sokkal egyszerűbb: a labdarúgás a legnépszerűbb portág a világ országainak 99%-ában. Ugyebár a grundon sem 400 méteres vegyesúszásra jönnek össze a gyerekek. Csak egy labda kell - sőt, sokszor az sem - és valamilyen formáját már játszhatjuk is. Azt viszont, hogy miért él még mindig a remény, annyi sikertelen, bukással teli év, sőt évtized után a focival szemben, már tényleg nehéz észérvekkel magyarázni. Ahhoz a lélekbe kell látni. Az érzelmek világában pedig racionalitást keresni nagyjából annyira éri meg, mint magyar klubcsapatra tenni az európai kupákban…

A siker azonban siker. Az olimpiai siker pedig a gyémánt a koronán a legtöbb sportoló számára. Éppen ezért bízunk benne, hogy a most még nem létező ünneplő sokaság, legalább egyszer összeáll! Mondjuk a Hősök terén, épp úgy, mint egy hónapja, és együtt énekeljük majd el a Himnuszt.

https://trollfoci.blogstar.hu/./pages/trollfoci/contents/blog/29288/pics/14706536955657140_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?