3 LÁBTÖRÉSSEL INDULT A MAGYAR FOCI 120 ÉVE

Trollfoci

1896. november 1-jén, azaz 120 évvel ezelőtt játszották az első igazi futballmeccset Magyarországon. Méghozzá 300 néző előtt, akik azonban nem sokáig szórakozhattak, hiszen 20 perc után lefújták az összecsapást.

Ennek az volt az oka, hogy a szabályokat nem igazán ismerték a felek és eléggé "megyeisre" is vették figurát, ugyanis 3 lábtörés is történt. Ez utóbbit az is elősegítette, hogy a pálya – amely egyébként a mai MTK-stadion helyén volt valahol (persze kapu mögötti fal nélkül) – sártengerré változott. Na, nem az esőtől, a hótól! 25 centi esett reggelre, ami a megrendezést is kérdésessé tette.

A történelmi pillanat végül azonban mégsem maradt el, az eredményt viszont nem ismerjük. Ellenben az, hogy a játékosok inkább egymást, mintsem a labdát rugdosták, azt eredményezte, hogy a meccs „a pékerdei csata” néven íródott be a foci nagykönyvébe.

A mérkőzés egyébként nem keltett nagy visszhangot, ám a labdarúgás hazai elterjedését ez nem befolyásolta, hiszen kis felszerelésigénye – gyakorlatilag csak egy labda kell, ami szinte bármi lehet - gyorsan népszerűvé tette a játékot. A pékerdei csata után néhány hónappal, 1897 januárjában megalakult az első labdarúgó klub, a Budapesti Torna Club (BTC).

https://trollfoci.blogstar.hu/./pages/trollfoci/contents/blog/31396/pics/14779831294736292_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?