HA MÉG EGYSZER KIMONDOD, HOGY PORTUGÁLIA, ÉN LEKÖPLEK!!!

Trollfoci

Felfokozott várakozás előzte meg a lisszaboni kalandot. Társaságunk a szokásos, ezer éve járjuk Európát a magyar válogatottal. Sokak el sem hihetik, de már akkor is a nemzeti tizenegy meccsein voltunk, amikor még csak maximum 1-2 busznyi fanatikus kísérte a csapatot mindenhová. Mondanom sem kell, hogy ugyanezekkel az ismerős arcokkal a mai napig találkozunk kelet és nyugat Európa lelátóin.

Szállásunk a túra előtt már 3 hónappal lefoglalva, ahogy a repülőjegy is. Őszinte leszek: nem vártunk csodát a csapattól. Ahogy Csank Jancsi, úgy mi is elengedtük az orosz világbajnokságot már a mérkőzés előtt. Ahogy egyik barátunk fogalmaz: "A túrák mindig jók, csak azok a kurva meccsek ne lennének..." Tegyük hozzá, hogy kivételt képez ez alól az elmúlt két év, amikor olyan dolgok történtek, amelyek addig ritkán: fiaink elkezdtek nyerni és pontokat gyűjteni, aztán az i-re a pontot feltették a sikeres Eb szerepléssel.

Lisszabon. Szépnek szép város, tényleg. Igaz, hogy társaságunkból mindannyiuknak párszor kimegy a bokája a kurva macskaköveken meg a csempéken. CSEMPÉK!!! Mindenhol csempék! Az utcákon, a falakon, a metróban, mindenhol! Barátunk meg is jegyzi, hogy Portugália alapítója minden bizonnyal egy hideg burkoló lehetett, mert ennyire betegesen nem lehet vonzódni a csempékhez. A sör csúszik, olcsó és finom. Letettük a voksunkat a Sagres és a Super Bock mellett. Valaki megszívja egy tízes kartonnal, mert a kibontása után veszi észre, hogy alkoholmentes... Tradicionális étterem. Direkt nem keresünk nagyobbat, hanem egy eldugott kis helyet. Nem is csalódunk, folyik a sör, a pincér különböző nagyon finom előételeket tesz elénk. Páran nem bízunk a portugál konyhában, így maradunk a chicken-nél, de van 2-3 bátor vállalkozónk, akik a helyi ízekre szavaznak. Na ezt nem kellett volna! Amit megismerünk a rohadt nagy tányéron, az a rizs és a sárgarépa. A többiről fogalmunk sincs, hogy mi az, a nagy tálak vissza a konyhára és, mint jó barátok megosztjuk egymással a maradék ételeket, nehogy a bátrak éhesen maradjanak.

A helyiek rendkívül barátságosak. Elég sokan megjegyzik, hogy komoly győzelmi esélyei vannak a magyar csapatnak, az övék mostanában szar... Meg, hogy az Eb-t is csak szerencsével nyerték. Mindenhol Ronaldo arcképe jön velünk szembe, a butikosok árukészletének kb 60 %-át teszi ki Cöröhét. Meg csempe...

Eljött a meccsnap. Gyűlnek a magyar szurkolók. Amióta kint vagyunk először kap el egy olyan érzés, hogy ma győzhetünk! Megdörren a tábor és elindulunk a stadion felé. Hihetetlen hidegrázás! Fiatalok, idősek, gyerekek, babakocsik.

Van a "magyar" sajtónak egy sajátos szegmense, amelyik csak a rosszat képes meglátni a szurkolók kapcsán. A majdnem háromezres magyar publikum is megkapja a magáét mind cikkben, mind a törzskommentelők részéről, mert "románozott" és kétségbe vonta Ronaldo nemi identitását... Nyugat-Európában, ahol ugye már mindent megoldottak, mindennaposak az egymást zrikáló dalok, rigmusok. Ez kint megszokott, a magyar médiában úgy látszik, hogy még nem...Mindeközben a portugálok (Porto vs Benfica) egymást dobálják a városban és a lelátón is egymásnak mennek, ami miatt a stadionban(!!!) rendezői és rendőri(!!!) intézkedés van. A portugal Record c. lappal ellentétben erről természetesen elfelejt beszámolni a "magyar" fősodorvonal. Amikor azt mondják, hogy az inkriminált rigmusok miatt nem voltak "európaiak" a magyar szurkolók, akkor azt kell mondanunk, hogy szerencsére nem. Nálunk egymás mellett ment fradista és újpesti, diósgyőri és nyíregyházi a legnagyobb egyetértésben, de folytathatnánk még a sort. 

Lehet, hogy ez nem "európai", de végtelenül jóérzésűen MAGYAR!

A beléptetés egyszerűen botrányos. Több ezer embert áztatnak a portugál készenlétisek a zuhogó esőben, egy embert rendkívüli brutalitással kiemelnek és 6-an kezdik el püfölni a földön. Rendkívül agresszívek. A motozás olyan, amilyen még bukarestben sem volt. Rendben, akik évek óta a lelátókon vagyunk megszoktuk már az ilyen szitukat, de még mi is meglepve fogadtuk a biztiboy mogyorózását, herefogdosását. 

A meccset hagyjuk is, látta mindenki.

A lefújás után nagyon sokáig bent tartják a magyarokat a stadionban. Kiterelés a metróra, amely nem akar egy állomáson sem megállni. Kiderül, a terv az, hogy kivigyenek minket a város szélére, onnan meg csinálj, amit akarsz paraszt magyar... Egy portugál fiatal lány eközben rosszul lesz. Klausztrofóbiás, a nagy tömeg és bezártságérzés egy nagy rohamban tör ki rajta. Mutogatjuk a rendőrnek, hogy nyissák ki az ajtót, mert meghal itt a végén a hölgy. Benéz, legyint, megy tovább, mintha semmi sem történt volna. Egy magyar srác megunja, hogy a bezárt metrókocsiban váratnak minket 30-40 perce. Betöri a vészjelzőt, meghúzza a kart, az ajtó kinyílik. Kihozzuk a portugál hölgyet, vizet adunk, nyugtatjuk, jobban lett. A metrókocsikból kiözönlő 6-700 magyar hatására a peronon addig nagypofájúan vigyorgó portugál készenlétisek arca már nem akkora, mint 5 perce. Hátrálva, vigyázva el is hagyják a területet. Egyszerűen botrány, amit a stadionban és a kiürítésnél végeztek.

Még a bezárt metrókocsiban figyelmesek leszünk egy úrra, akit elnevezünk Stadler Józsi bácsinak, mert eléggé hasonlít rá. Barátokkal jött ki Lisszabonba a mérkőzésre és jogosan, fennhangon, hozzáteszem rendkívül humorosan panaszkodik, mire megkérdezik tőle:

"- Józsi bácsi! Aztán jössz-e még Portugáliába?

Mire Józsi bácsi: "- Fiam, ha még egyszer kimered ejteni a szádon azt, hogy Portugália, ÉN LEKÖPLEK!!!" 

https://trollfoci.blogstar.hu/./pages/trollfoci/contents/blog/36582/pics/14906141179512309_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?