MECCSEK A BÉKA SEGGE ALÓL, NÉMETH ANDRÁSSAL /GUAM

Trollfoci

A futball imádata ezen a héten az óceániai Guamig repített, egészen pontosan a Dedego Village sporttelepéig.

Aki nem tudná, Budapesttől mindössze 11367,5 km-re található a hírhedt aréna..

Repülővel - ha nem süt szemünkbe a szél - már bő 14 óra 13 perc alatt eljuthatunk oda, de ez csak a tiszta játékidő.

A bátrabbak megpróbálkozhatnak galambbal utazni, úgy mintegy 162 órájába és 24 percébe kerül az ember fiának a túra, melynek hosszáért bőségesen kárpótol a természet közelsége.

Gondolom ebben a majd’ egy hét hosszúságú utazásban az is benne foglaltatik, hogy időnként meg kell állni leszarni egy-két szobrot, meg pár járókelőt.

Na de amiért ilyen messzire barangoltunk, az nem más volt,  mint a guami iskolabajnoki döntő, minden idők egyik legnagyobb meccse az országban!

A mérkőzést feszülten várta a JFK Islanders (sárgában) és a Father Duenas Friars (bordóban), valamint a múlt heti laoszi derbihez viszonyítva igencsak tekintélyes létszámú szurkolósereg.

 Igen, jó a szeme annak, aki az amerikai zászlót vélte felfedezni a képen, Guam ugyanis évtizedek óta az Egyesült Államok külbirtoka.

Ezt azzal is nyomatékosították a helyiek, hogy a kezdés előtt aFanoghe Chamorro elnevezésű guami himnusz mellett a jól ismert amerikai dallam is felcsendült.

Az ünnepélyes pillanatok után a kamera hirtelen oldalra váltott, így megcsodálhattunk egy rendkívül lelkes helyi drukkert is, aki valószínűleg a JFK sikeréért szorított, hiszen riválisuk, a Father bordóban tolta a meccset.

Távol álljon tőlem, hogy bárkit is becsméreljek, de a sárga ruhás hölgyre pillantva úgy éreztem, mintha magamat látnám az egyedi szerelésben egy kiadós étkezés után…

Végre a mérkőzés is elkezdődött a guami iskolabajnoki címért. A jó riporterek általában mindenféle érdekesnek szánt információkkal próbálja nézőit ébren tartani, mikor egy bűnrossz meccset kell közvetítenie – én ezt most két okból sem tenném.

Egyrészt nem vagyok riporter, másrészt nem is volt olyan rossz ez a találkozó. Színvonalát tekintve simán elment volna egy mennyei megyei harmadosztályú ifimérkőzésnek.

Persze bőven akadtak olyan hibák, amelyekért az embéegyben milliós fizetés jár - a megyeibenviszont nem ajánlatos elkövetni őket, mert például erősen csökkenti az esélyét annak, hogy meccs után a csaj, akit kinéztél, ujjongva ugorjon a karjaidba... Ékes példa volt erre többek között az a jelenet is, amikor a jobb szélről érkező beadás után az ifjú guami Gróf-Gulácsi „tanítvány” tanúbizonyságot tett az ütemérzék teljes hiányáról. A derék hálóőr kijött a rokonok elé, de a szinte kihagyhatatlan ziccerbe került támadó ahelyett, hogy az üres kapuba lőtt volna, inkább úgy gondolta, ne unatkozzon odafent a NASA űrszondája, és felküldte mellé a labdát.

A fiatalok nem fogták vissza magukat, és túlzott lelkesedésükben rendre rossz ütemben léptek oda egymásnak, „emlékbe” meg hazavittek néhány kék-zöld foltot.

A rendes játékidőben a kapuk előtt mindkét gárda elrontotta még azt is, amit nem lehet, így következett a ráadás.

Bevallom, nem ismertem a finálé szabályait, így kíváncsian vártam, hogy egyből büntetőznek az ifjak, vagy hosszabbítás következik.

Végül az utóbbi variáció lett a befutó, bár számomra ez is érdekes volt, mert a ráadás – az Európában megszokottól eltérve – mindössze egy félidőnyi játékot jelentett. A küzdőszellemmel továbbra sem volt baj, de a guami gyerekek megtartották a rendes játékidőben látott „jó” szokásukat, így borítékolható volt, hogy ezen a meccsen bizony nem lesz gól...

Jöttek a tizenegyesek! Itt már valódi izgalmaknak lehettem szemtanúja, és a lelátóról is egyre-másra szállingóztak a biztató hangok. Eleinte váltakozó sikerrel rúgták a büntetőket az ifjak, majd jött az utolsó, mindent eldöntő lövés.

Ekkor 3-2-re vezetett a Father a párbajban, és a JFK játékosa úgy állt a labda mögé, hogy tudta: amennyiben hibázik, akkor a Fatheré a bajnoki cím. Az ifjú futballista végül nem tudta elviselni a lelki terhet, és akkora kapufát rúgott, hogy még percek múlva is rezgett a léc, így öldöklő csata után a Father Duenas Friars lett a guami sulifoci-bajnokság győztese!

Önfeledt ünneplés vette kezdetét. Volt itt minden, ami egy igazi bajnokcsapatnak dukál: érmek, sőt még kupa is, szóval a guami szövetség megadta a módját.

Mert a fodball az Óceániában is fodball, a többi pedig lófasz…

A bejegyzést a Chili's Burger Budapest támogatta

https://trollfoci.blogstar.hu/./pages/trollfoci/contents/blog/46105/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?